Βασιλικός πολτός: 5 οφέλη για τον οργανισμό σου

Βασιλικός πολτός: 5 οφέλη για τον οργανισμό σου
Ο βασιλικός πολτός είναι μια κρεμώδης λευκή ουσία με πολύ υψηλή διατροφική αξία που παράγουν οι εργάτριες μέλισσες για να ταΐσουν τις προνύμφες και τη βασίλισσα. Το χρώμα του μπορεί να κυμαίνεται από λευκό σε ανοιχτό κίτρινο και μπορεί να μας δείξει πόσο φρέσκος είναι διότι με την πάροδο του χρόνου οξειδώνεται και το χρώμα του σταδιακά σκουραίνει. Έχει χαμηλό pH και για αυτό το λόγο η γεύση του είναι ελαφρώς όξινη. Η υφή του είναι και παχύρευστη και ζελατινώδης, όμως με το πέρασμα του χρόνου γίνεται πιο συμπαγής.

Ο βασιλικός πολτός είναι εξαιρετικά θρεπτικός και πιστεύεται ότι έχει αντιβακτηριακές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι τα ιδιαίτερα θρεπτικά συστατικά του είναι ευεργετικά για την υγεία. Πωλείται συχνά ως συμπλήρωμα διατροφής για την τόνωση του οργανισμού, αλλά και για τη θεραπεία διάφορων σωματικών παθήσεων και χρόνιων παθήσεων. Χρησιμοποιείται από αθλητές, μικρά παιδιά, ενήλικες αλλά και ηλικιωμένους, κυρίως για τον τονωτικές του ιδιότητες. Ας ανακαλύψουμε ορισμένα οφέλη που έχει για την υγεία μας.
 

  1. Έχει πολύ υψηλή διατροφική αξία. Ο βασιλικός πολτός αποτελείται κατά κύριο λόγο από νερό (50-60%), υδατάνθρακες (15%), πρωτεΐνες (18%) και λίπη (3-6%) (1). Δεν γνωρίζουμε ακόμα με ακρίβεια την πλήρη χημική σύνθεση του όμως, πιστεύεται ότι οι ευεργετικές του ιδιότητες οφείλονται στις μοναδικές πρωτεΐνες και λιπαρά οξέα που περιέχει. Επίσης, ο βασιλικός πολτός περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

  2. Έχει οφέλη για τους διαβητικούς. Μια έρευνα με 50 γυναίκες συμμετέχοντες με διαβήτη τύπου 2 έδειξε ότι η κατανάλωση βασιλικού πολτού μπορεί να έχει θετική επίδραση στα άτομα με διαβήτη τύπου 2. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες σε αυτή τη μελέτη έλαβαν είτε μια δόση ενός γραμμαρίου βασιλικού πολτού σε μορφή ζελέ είτε ένα εικονικό φάρμακο μία φορά την ημέρα για 8 εβδομάδες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση βασιλικού πολτού μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, πράγμα που είναι επιθυμητό για τα άτομα με διαβήτη.

  3. Επουλώνει τις πληγές. Τα αποτελέσματα μιας εργαστηριακής μελέτης που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nutrition Research and Practice έδειξαν ότι ο βασιλικός πολτός μπορεί να αυξήσει σημαντικά την κίνηση των ινοβλαστών σε μια πληγή, γεγονός που επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης των πληγών. Ο ινοβλάστης είναι ένας τύπος κυττάρου που συντονίζει τη διαδικασία επούλωσης των πληγών καθώς παράγει το εξωκυττάριο πλέγμα και το κολλαγόνο.

  4. Έχει αντιγηραντική δράση. Ο βασιλικός πολτός περιέχεται ως συστατικό σε τοπικά προϊόντα περιποίησης του δέρματος με στόχο την διατήρηση ενός υγιούς και νεανικού δέρματος. Δυο διαφορετικές έρευνες έδειξαν ότι ο βασιλικός πολτός συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου καθώς και στην προστασία του δέρματος από βλάβες που σχετίζονται με την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

  5. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ο βασιλικός πολτός μπορεί να ενισχύσει τη φυσική άμυνα του οργανισμού σας απέναντι σε ξένα βακτήρια και ιούς. Ειδικές ομάδες πρωτεϊνών και τα λιπαρά οξέα που περιέχονται στο βασιλικό πολτό έχουν αντιβακτηριακή δράση, η οποία μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης λοίμωξης και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

 

Κλείνοντας θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο βασικός πολτός υπάρχει σε πολλές μορφές όπως σε συμπληρώματα διατροφής (κάψουλες, σιρόπι, αναβράζοντα δισκία και σε μονοδόσεις) αλλά χρησιμοποιείται και ως συστατικό σε διάφορα καλλυντικά (μάσκες προσώπου και κρέμες). Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι αν και σε γενικές γραμμές ο βασιλικός πολτός είναι ένα ασφαλές προϊόν, ενδέχεται σε ορισμένους καταναλωτές να προκαλέσει ορισμένες αλλεργικές αντιδράσεις και σε πολύ ακραίες περιπτώσεις άσθμα, δερματίτιδες ακόμα και αλλεργικό σοκ. Παρόλα αυτά, είναι αρκετά σπάνιες αυτές οι περιπτώσεις και έχουν παρατηρηθεί σε άτομα που ήταν αλλεργικά στο τσίμπημα της μέλισσας και στη γύρη. Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με το βασιλικό πολτό, μπορείτε να συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας.