Απευθείας μετάβαση στο περιεχόμενο

Περισσότερα από 22000 άμεσα διαθέσιμα προϊόντα // ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των €49 (3kg)

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ

Συνένζυμο Q10: Μήπως τελικά πρέπει να μετονομαστεί σε "βιταμίνη Q";

Συνένζυμο Q10: Μήπως τελικά πρέπει να μετονομαστεί σε "βιταμίνη Q";
Με τους σημερινούς ρυθμούς ζωής να γίνονται ολοένα και πιο απαιτητικοί, είναι καλό που τα κύτταρά μας είναι εξοπλισμένα με μία "μπαταρία" η οποία φροντίζει ώστε να έχουμε την απαραίτητη ενέργεια για να εκτελέσουμε όποια δραστηριότητα επιθυμούμε.
Το συνένζυμο Q10, ή αλλιώς CoQ10, είναι μια ουσία που συντίθεται μέσα στο ανθρώπινο σώμα φυσικά. Στην ενεργό μορφή του ονομάζεται ουμπικινόλη, και μεταξύ άλλων κρατά την κυτταρική μας μπαταρία φορτισμένη.

Ποιες είναι οι λειτουργίες του συνένζυμου Q10;
1. Συμμετέχει στην παραγωγή ενέργειας

Το CoQ10 παίζει ρόλο στη "σύνθεση του μιτοχονδριακού ATP", δηλαδή τη μετατροπή της ακατέργαστης ενέργειας από τα τρόφιμα (υδατάνθρακες και λίπη) στη μορφή ενέργειας που χρησιμοποιούν τα κύτταρα μας, που ονομάζεται τριφωσφορική αδενοσίνη (ATP). Αυτή η διαδικασία απαιτεί την παρουσία του συνένζυμου στην εσωτερική μιτοχονδριακή μεμβράνη. Ένας από τους ρόλους του είναι να μεταφέρει ηλεκτρόνια κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού των λιπαρών οξέων και της γλυκόζης. Η διαδικασία της παραγωγής του ATP έχει πολλά οφέλη για εμάς, από τη διατήρηση της μυϊκής μάζας μέχρι τη ρύθμιση της όρεξης και του σωματικού βάρους.

2. Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες

Ως λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό, το CoQ10 έχει βρεθεί ότι αναστέλλει την υπεροξείδωση των λιπιδίων. Έτσι, όταν η LDL οξειδώνεται, το CoQ10 είναι ένα από τα πρώτα αντιοξειδωτικά που καταναλώνονται για να αντισταθμίσουν τις συνέπειες. Μέσα στα μιτοχόνδρια, το συνένζυμο Q10 έχει βρεθεί ότι προστατεύει τις μεμβρανικές πρωτεΐνες και το DNA από την οξειδωτική βλάβη και εξουδετερώνει άμεσα τις ελεύθερες ρίζες που συμμετέχουν σχεδόν σε όλες τις ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία (καρδιακές παθήσεις, καρκίνοι, διαβήτης κλπ.).

3. Μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς

Η καρδιά είναι ένα από τα λίγα όργανα στο σώμα μας που λειτουργούν συνεχώς, χωρίς ανάπαυση. Λόγω αυτού, ο καρδιακός μυς απαιτεί μεγαλύτερη ενεργειακή υποστήριξη από οποιουδήποτε άλλο όργανο στο σώμα μας.

Αν και χρειάζονται περισσότερες κλινικές δοκιμές για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά του, το CoQ10 φαίνεται να έχει σημαντική δράση στην πρόληψη και θεραπεία των καρδιακών παθήσεων. Τα χαμηλά επίπεδα CoQ10 έχουν συσχετιστεί με μεγαλύτερη βλάβη του ιστού της καρδιάς κατά τη διάρκεια καρδιακής προσβολής, και του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια εγκεφαλικού επεισοδίου. Συστήνεται σε πάσχοντες από καρδιαγγειακή νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου, αλλά και στην υπέρταση.

4. Επιβραδύνει τη γήρανση

Η σύνθεση ATP στα μιτοχόνδρια είναι σημαντική για τη διατήρηση ενός γρήγορου μεταβολισμού, δυνατών μυών, ισχυρών οστών, νεανικού δέρματος και υγιούς ιστού. Τα επίπεδα του συνένζυμου Q10 στους ιστούς έχει αναφερθεί ότι μειώνονται με την ηλικία και πιστεύεται ότι αυτό συμβάλλει στην πτώση των επιπέδων ενέργειας και στον εκφυλισμό των οργάνων, όπως το ήπαρ, η καρδιά και οι σκελετικοί μύες.Αν και η λήψη συμπληρωμάτων με CoQ10 δεν έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη διάρκεια ζωής, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να επιβραδύνει τη βλάβη του DNA που σχετίζεται με τη γήρανση και φυσικά μας επηρεάζει όλους. Πιθανά οφέλη περιλαμβάνουν μειωμένη μυϊκή απώλεια, λιγότερα σημάδια δερματικής βλάβης και προστασία από τραυματισμούς των οστών ή των αρθρώσεων.

5. Βοηθά στην διατήρηση των βέλτιστων επιπέδων pH

Μέσα στα κύτταρα, το CoQ10 βοηθά στη μεταφορά των πρωτεϊνών στις μεμβράνες και διαχωρίζει ορισμένα πεπτικά ένζυμα από το υπόλοιπο κύτταρο, γεγονός που βοηθά στη διατήρηση του βέλτιστου pH. Πιστεύεται ότι οι ασθένειες αναπτύσσονται ευκολότερα σε περιβάλλοντα που δεν έχουν το κατάλληλο επίπεδο pΗ, ειδικά σε εκείνα που δεν είναι αρκετά όξινα. Αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι το CoQ10 μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της συνολικής ανοσολογικής λειτουργίας και ίσως ακόμη και να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο. Ερευνητές που έλεγξαν τις επιδράσεις του CoQ10 στην ανοσολογική λειτουργία διαπίστωσαν ότι τα άτομα με συγκεκριμένους τύπους καρκίνων (μυέλωμα, λέμφωμα, μαστού, πνεύμονα, προστάτη, παγκρέατος και εντέρου) είχαν μειωμένα επίπεδα CoQ10 στο αίμα τους.

6. Προστατεύει τη νοητική λειτουργία

Σε όσους έχουν νευρολογικές διαταραχές, όπως η νόσος του Parkinson, το αυξημένο οξειδωτικό στρες σε ένα τμήμα του εγκεφάλου (μέλαινα ουσία) θεωρείται ότι συμβάλλει στην εκδήλωση των συμπτωμάτων. Το CoQ10 έχει αποδειχθεί ότι αντισταθμίζει τη μείωση της δραστηριότητας των αλυσίδων μεταφοράς ηλεκτρονίων που επηρεάζουν τους νευρικούς διαύλους και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα με τέτοιου τύπου διαταραχές τείνουν να έχουν μειωμένα επίπεδα CoQ10 στο αίμα τους.

Ποιοι μπορούν να επωφεληθούν περισσότερο από τη λήψη CoQ10;

Άτομα με υψηλή χοληστερόλη που ακολουθούν θεραπεία με στατίνες εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα CoQ10. Αυτό συμβαίνει γιατί οι στατίνες μειώνουν την παραγωγή ενός ενζύμου στο ήπαρ ,της HMG-CoA αναγωγάσης, το οποίο είναι κρίσιμο για τη βιοσύνθεση τόσο της χοληστερόλης όσο και του CoQ10.

Επίσης, άτομα με χρόνιες νόσους όπως είναι ο διαβήτης, το Parkinson, οι καρδιακές παθήσεις και διάφοροι τύποι καρκίνου, τείνουν να έχουν χαμηλά επίπεδα CoQ10. Δεν είναι γνωστό εάν οι ασθένειες προκαλούν την ανεπάρκειά του ή αν η ανεπάρκεια εμφανίζεται πρώτα, προκαλώντας ταχύτερη γήρανση των κυττάρων και αυξάνοντας τελικά την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου.

Τέλος, η παραγωγή του συνένζυμου μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε - ακριβώς δηλαδή όταν το χρειαζόμαστε περισσότερο. Αυτό συμβαίνει διότι η διαδικασία της γήρανσης ελαττώνει τη φυσική ικανότητα μετατροπής του CoQ10 στην ενεργή του μορφή, την ουμπικινόλη.

Πώς μπορώ να αυξήσω την πρόσληψη CoQ10;

Καλές πηγές αποτελούν τα λιπαρά ψάρια, το βοδινό κρέας - κυρίως το συκώτι, το κοτόπουλο, τα αβγά, το μπρόκολο, τα πορτοκάλια, οι φράουλες, το σουσάμι κ.α.

Συμπέρασμα

Είναι προφανές ότι το συνένζυμο Q10 παίζει ρόλο-κλειδί στη βελτίωση της καρδιακής αλλά και γενικότερης υγείας μας. Με την πάροδο του χρόνου και τις διάφορες παθήσεις να οδηγούν στη μείωση των επιπέδων του στον οργανισμό, όλοι μπορούμε να επωφεληθούμε από τη λήψη μεγαλύτερης ποσότητάς του, τόσο φυσικά μέσα από τη διατροφή μας όσο και από υψηλής ποιότητας συμπληρώματα.

Extra tips για μέγιστη αποτελεσματικότητα

Λάβετε το CoQ10 μαζί με το φαγητό σας καθώς αυτό αυξάνει την απορρόφησή του.

Πάρτε συμπληρωματικά L-καρνιτίνη.

Η L-καρνιτίνη λειτουργεί σαν μεταφορέας "καυσίμου" (λιπαρά οξέα) στα μιτοχόνδρια των κυττάρων, όπου και πρόκειται να "καούν" για να παραχθεί ενέργεια.