Περιποίηση Σώματος για δέρμα ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΜΕΝΟ από την ΑΚΜΗ

Περιποίηση Σώματος για δέρμα ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΜΕΝΟ από την ΑΚΜΗ

Η περιποίηση σώματος και η ακμή, μπορεί να συσχετίζονται σε μεγάλο βαθμό! 


Πως;  


Η ακμή δεν επηρεάζει μόνο το πρόσωπο. Σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως τον λαιμό, το στήθος, την πλάτη και τους ώμους, βλάπτοντας την υγεία του δέρματος, αλλά και την αυτοπεποίθηση του πάσχοντος… Η συχνή περιποίηση σώματος και πιο συγκεκριμένα της επιδερμίδας του, μπορεί να δράση κατασταλτικά αν όχι και καθοριστικά στον αγώνα για την εξάλειψη της ακμής από το σώμα! 

Γενική ρουτίνα περιποίησης σώματος: Τι περιλαμβάνει

Ολοκληρωμένη περιποίηση σώματος

  • Καθαρισμός: Ξεκινήστε με ένα ήπιο αφρόλουτρο ή σαπούνι που σέβεται τη φυσική υδρολιπιδική ιδιότητα της επιδερμίδας και προτιμήστε προϊόντα χωρίς σκληρά χημικά.

Απαλό υγρό Καθαρισμού: 

Pharmasept Tol Velvet Hygienic Shower Calendula



  • Απολέπιση: Χρησιμοποιήστε ένα απολεπιστικό προϊόν για το σώμα 1-2 φορές την εβδομάδα για να αφαιρέσετε τα νεκρά κύτταρα και να πετύχετε μια πιο φωτεινή και λεία επιδερμίδα.

Ήπια απολέπιση με Γιασεμί: 

Apivita Pure Jasmine Gentle Exfoliating Cream


Ενυδάτωση: Μετά το ντους, εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα ή λοσιόν σε όλο το σώμα, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή σε ξηρές περιοχές όπως οι αγκώνες και τα γόνατα.


Κρέμα σώματος Καρύδα: 

Natura Siberica Body Mousse Coconut Panna Cotta 


  • Μάσκες σώματος: Μπορείτε να εφαρμόσετε μάσκες ενυδάτωσης ή θρέψης ανάλογα με τις ανάγκες της επιδερμίδας σας, για βαθύτερη φροντίδα.

  • Προστασία από τον ήλιο: Πάντα να χρησιμοποιείτε αντηλιακό όταν εκτίθεστε στον ήλιο για να προστατεύσετε την επιδερμίδα από την υπεριώδη ακτινοβολία.


  • Μασάζ: Το μασάζ βοηθάει στην κυκλοφορία του αίματος και την αποτοξίνωση του δέρματος.

Αιτίες και τύποι ακμής στο σώμα

βήματα περιποίησης προσώπου

Αιτίες:


  • Ορμονικές Αλλαγές: Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, της εγκυμοσύνης ή άλλων ορμονικών διαταραχών, η αύξηση των ορμονών μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη παραγωγή σμήγματος.

  • Βακτηρίδια: Τα βακτηρίδια Propionibacterium acnes αναπτύσσονται στα σμηγματογόνα διαμερίσματα των τριχοθυλάκων, προκαλώντας φλεγμονή και σπυράκια.

  • Γενετικοί παράγοντες: Ένα οικογενειακό ιστορικό ακμής μπορεί συνήθως να επηρεάσει τις επερχόμενες γενιές. 

  • Κακές διατροφικές συνήθειες: Τρόφιμα υψηλής γλυκαιμικής συγκέντρωσης ή μεγάλη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνιση ακμής.

Τύποι ακμής:


  • Λευκά σπυράκια (κωμεδόνες): Κλειστά σπυράκια που παραμένουν κάτω από την επιφάνεια της επιδερμίδας.

  • Μαύρα σπυράκια: Ανοιχτοί κωμεδόνες που “σκουριάζουν” καθώς έρχονται σε επαφή με τον αέρα.

  • Παπούλες: Κόκκινα, φλεγμονώδη σπυράκια που πονάνε όταν τα αγγίζετε.

  • Κύστεις: Βαθιά σπυράκια κάτω από την επιφάνεια της επιδερμίδας που μπορούν να προκαλέσουν ουλές.


Που θα πρέπει να επικεντρώνεται μια περιποίηση σώματος εστιασμένη στην ακμή


Η ακμή στο σώμα, όπως και στο πρόσωπο, είναι αποτέλεσμα της φραγής των τριχοθυλακίων από το σμήγμα και τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας. Οπότε, η σωστή περιποίηση σώματος για την ακμή πρέπει να επικεντρώνεται στα εξής βασικά στοιχεία:


  • Ρύθμιση της Παραγωγής Σμήγματος: Η υπερβολική παραγωγή σμήγματος είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που προκαλούν ακμή. Η χρήση προϊόντων που περιέχουν συστατικά όπως το σαλικυλικό οξύ ή το αζελαϊκό οξύ μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση αυτή.

Κρέμα Ανάπλασης Για Ακνεϊκή Επιδερμίδα: 


Vencil Azemax Cream, 50ml


  • Εξάλειψη των Βακτηρίων: Τα βακτηρίδια Propionibacterium acnes προκαλούν φλεγμονή όταν αναπτύσσονται στα τριχοθυλακικά διαμερίσματα. Προϊόντα με τοπικά αντιβιοτικά, όπως το βενζοϊκό υπεροξείδιο, μπορούν να σκοτώσουν τα βακτηρίδια και να μειώσουν τη φλεγμονή.

  • Αποφυγή Φραγής των Πόρων: Τα προϊόντα απολέπισης με άλφα υδροξύ οξέα (AHA) ή βήτα υδροξύ οξέα (BHA) μπορούν να βοηθήσουν στην αφαίρεση των νεκρών κυττάρων από την επιφάνεια της επιδερμίδας, προλαμβάνοντας τη φραγή των πόρων.

  • Καταπραϋντική Δράση: Η ερυθρότητα και η φλεγμονή που συνοδεύουν την ακμή πρέπει να αντιμετωπιστούν με καταπραϋντικά συστατικά όπως η αλόη βέρα ή το πανθενόλη.



Προτείνονται


  • Απολεπιστικά Σώματος με Β-Σαλικυλικό Οξύ: Το σαλικυλικό οξύ βοηθά στο άνοιγμα των φραγμένων πόρων και στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων της επιδερμίδας.

  • Αντιβακτηριδιακά Σαπούνια και Καθαριστικά: Τα προϊόντα αυτά περιέχουν συστατικά που αγωνίζονται ενάντια στα βακτήρια που προκαλούν ακμή.

Υγρό Καθαρισμού Προσώπου: 


Synchroline Aknicare Cleanser , 500ml


  • Κρέμες και Λοσιόν με Αζελαϊκό Οξύ: Ένα αντιφλεγμονώδες συστατικό που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κοκκινίλας και της φλεγμονής σχετιζόμενης με την ακμή.

Κρέμα Κατά Των Ατελειών: 


Boderm Acmed Azelaic Acid 20% Cream , 75ml


Φυσικές θεραπείες περιποίησης σώματος για καταπολέμηση ακμής

περιποίηση σώματος

Η ακμή στο σώμα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητική, αλλά υπάρχουν αρκετές φυσικές μέθοδοι που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπισή της. Το πρώτο βήμα στην φυσική περιποίηση είναι ο απαλός καθαρισμός της περιοχής με φυσικά σαπούνια που περιέχουν αιθέρια έλαια, όπως το τεϊόδεντρο, το οποίο έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες.


Η αλόη βέρα είναι επίσης ένα φυσικό συστατικό που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ακμής. Λόγω των αντιφλεγμονωδών της ιδιοτήτων, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του ερεθισμού και της φλεγμονής που συνδέεται με τα σπυράκια.


Επίσης, τα αφεψήματα με χαμομήλι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φυσικά τονωτικά για το δέρμα, καθώς έχουν καταπραϋντικές ιδιότητες και βοηθούν την ανακούφιση. 


Προτείνονται


  • Τεϊόδεντρο (Tea Tree Oil): Ένα έλαιο με ισχυρές αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Είναι αποτελεσματικό για τη μείωση των σπυριών. Πρέπει να διαλύεται πάντα πριν τη χρήση, καθώς έχει ισχυρή δράση.

Έλαιο Τεϊόδεντρου: 


Optima Australian Tea Tree Antiseptic Oil 



  • Αλόη Βέρα: Αυτός ο φυτικός χυμός έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και είναι ιδανικός για τη μείωση του πρηξίματος και της κοκκινίλας που συνοδεύει την ακμή.

  • Μέλι: Είναι γνωστό για τις αντισηπτικές του ιδιότητες και μπορεί να εφαρμοστεί απευθείας στα σπυράκια για να τα καταπραΰνει.

Περιποίηση μετά την Ακμή: Καταπολεμώντας Ουλές και Σημάδια


Εκτός από τα ακμικά σπυράκια που προκαλεί, η ακμή μπορεί να αφήσει πίσω της δερματικά σημάδια και ουλές, τα οποία προκύπτουν από τη φλεγμονή και τον τραυματισμό του δερματικού ιστού. Οι ουλές αναπτύσσονται όταν υπάρχει καταστροφή στο ιστό αυτό, ο οποίος προσπαθεί να επουλώσει τον εαυτό του.


Κατά τη διαδικασία αυτή, παράγεται κολλαγόνο, μια πρωτεΐνη που βοηθά στην επισκευή του δέρματος. Ωστόσο, όταν παράγεται υπερβολικό ή ανεπαρκές κολλαγόνο, μπορεί να δημιουργηθούν υπερτροφικές ή ατροφικές ουλές αντίστοιχα.


Προτείνονται


  • Ρετινοειδείς: Είναι παράγωγα της βιταμίνης A και είναι γνωστά για την ικανότητά τους να αναπλάθουν την επιδερμίδα, υποβοηθώντας την ανανέωση των κυττάρων και μειώνοντας την εμφάνιση των ουλών και των σημαδιών.

  • Χημικοί Απολεπιστικοί Πηλοί: Βασίζονται σε οξέα, όπως το σαλικυλικό οξύ ή το γλυκολικό οξύ, τα οποία απολεπίζουν τα νεκρά κύτταρα, αφήνοντας το δέρμα πιο λείο και φωτεινό.

Παρόμοιο: Τζελ Καθαρισμού & Απολέπισης για Πρόσωπο & Σώμα: 


La Roche Posay Effaclar Micro-Peeling Purifying Gel Wash 


  • Καθαριστικό με Νιασιναμίδη: Η νιασιναμίδη έχει φλεγμονωδοκαταπρακτικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του υπερχρωματισμού που συχνά συνοδεύει την ακμή.

Τζελ Καθαρισμού Προσώπου για Επιδερμίδες με Τάση Ακμής


CeraVe Blemish Control Face Cleanser 


Disclaimer :)

Οι πληροφορίες του άρθρου δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση ή την θεραπεία προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με το δέρμα και όσοι αναζητούν ιατρικές συμβουλές θα πρέπει πάντα να απευθύνονται σε έναν εξουσιοδοτημένο γιατρό ή φαρμακοποιό.